Zo ziet eerste poep veulens er uit.
Deze blogpost van Keystud, ervaren paardenfokkers in Zuid-Nederland, benadrukt het belang van de eerste ontlasting (meconium) bij pasgeboren veulens, met name hengstveulens. Het beschrijft de kenmerken van meconium, de mogelijke problemen bij vertraagde afvoer (koliek) en het standaard gebruik van een klysma door Keystud om dit te voorkomen. De post geeft ook advies over het herkennen van problemen en het belang van snelle actie om de gezondheid van het veulen te waarborgen.
Pasgeboren veulen eerste ontlasting
De eerste ontlasting van een veulen, meconium genoemd, kan pijnlijk zijn, vooral voor hengstveulens. Met onze superstart-methode, inclusief biest geven en een babyklysma, zorgen we voor een soepele start. Goede zorg, zoals voeding en observatie, is cruciaal.
Wat nodig voor bevalling merrie?| Complete checklist
Bij Stoeterij Keystud worden jaarlijks zo’n 30 veulens geboren. Een goede voorbereiding is essentieel voor een veilige geboorte. In onze blog delen we een checklist met benodigdheden voor een merriebevalling, zoals handdoeken, jodiumtinctuur, babyflesjes en een houten lepel om vliezen veilig te breken. We bespreken ook wanneer extra hulp nodig is en waarom ervaring een cruciale rol speelt. Lees onze tips en bereid je optimaal voor op de geboorte van een veulen!
Biest geven aan pasgeboren veulen| Tips & Ervaringen
Op onze stoeterij Keystud geven we elk pasgeboren veulen (paard) extra biest, direct van de merrie of uit onze voorraad. Onze jarenlange ervaring en ‘Gezond Boeren Verstand’ staan hierbij centraal.
Pasgeboren veulen helpen opstaan| tips & ervaringen
Een pasgeboren veulen helpen met de eerste stappen is cruciaal. Lees onze ervaringsgerichte tips over het voorbereiden van de stal, het stimuleren van het veulen en wat je kunt verwachten in de eerste uren.
Inzetten draagmerrie is dat een goed idee? | Ervaringen
Bij Stoeterij Keystud worden jaarlijks zo’n 30 veulens geboren. Naast natuurlijke dracht maken wij ook gebruik van draagmerries om de genetische kwaliteit van onze fokkerij naar een hoger niveau te tillen. Dankzij embryotransplantatie kunnen we waardevolle merrielijnen behouden én tegelijkertijd inzetten voor de sport.
Stammoeder Usha van t Roosakker | nafok, veulens, merrie
Usha van ’t Roosakker is een legendarische merrie die een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de springpaardenfokkerij. Haar verhaal begint met Rosanne van de Withoeve, een merrie met een uitzonderlijke pedigree. Usha, een dochter van Chin Chin, werd de stammoeder van een dynastie van kampioenen, waaronder Babbe van ’t Roosakker, Erco van ’t Roosakker en Geena van ’t Roosakker. Haar nakomelingen presteren op het hoogste niveau in de internationale springsport en haar genen worden wereldwijd gewaardeerd. De passie en visie van fokker Marc Kluskens hebben geleid tot een erfenis die nog generaties lang zal voortleven.
Te vroeg geboren veulen – tips & ervaringen
Als een veulen te vroeg ter wereld komt is snelle actie noodzaak. Controleer het prematuur veulen op vacht, zuigreflex, stand oren en oprichting van het hoofd.
Wanneer krijgt een KWPN hengst het Preferent predicaat?
Een Preferent erkenning krijgt een hengst bij het KWPN stamboek als zijn nafok uitblinkt in sport en keuringsresultaten. Omdat de door ons gefokte hengst Etoulon VDL deze onlangs heeft gekregen met ons als fokkers erbij een korte terugblik.